Verzorging

Home Verzorging
Dagindeling
Een ochtend bij Ons Stekkie

Om 7.00 uur begint de dag bij kinderdagverblijf Ons Stekkie. De kinderen mogen tot 9.30 uur worden gebracht. Het samen met de leidster uitzwaaien van papa of mama is een belangrijk onderdeel van de dag.
Om 9.30 uur gaan alle kinderen met elkaar aan tafel, eten zij vers fruit en drinken water en/of thee. Voor de allerkleinsten word een fruithap bereid van vers fruit. Voor het eten, het opruimen of het buitenspelen worden speciale liedjes gezongen. Door deze steeds terugkerende rituelen weten de kinderen precies wat er gaat gebeuren.
Na het fruit eten mogen de kinderen vrij spelen (binnen of buiten), of wordt er een activiteit gedaan. Het gehele jaar door wordt er gewerkt met thema’s, enkele thema’s die wij hebben gehad zijn, tegenstellingen, zoals dik/dun, klein groot, het thema verkeer en het thema herfst. In dit thema wordt dan bijvoorbeeld voorgelezen, liedjes gezongen en geknutseld.
Om 11.30 uur gaan we met alle kinderen aan tafel. Zij eten dan een gezonde, warme maaltijd en drinken melk.
Na het eten, uitkleden, een schone luier of naar het toilet en daarna lekker naar bed. Er wordt waarde gehecht aan het ontwikkelen van een aantal vaardigheden, zoals bijvoorbeeld zelf opruimen, op tijd naar het toilet gaan, handen wassen en zelf aan en uitkleden.

Een middag bij Ons Stekkie
vanaf 14.30 uur komen de kinderen die tussen de middag nog naar bed gaan uit bed. Daarna wordt met zijn allen water en/of thee gedronken en eten zij groenten zoals tomaatjes, komkommer, paprika, mais en worteltjes.
Daarna is er tijd voor vrij spelen, binnen of buiten en/of een activiteit. Zolang het weer het toelaat wordt er dagelijks buiten gespeeld.
Rond 17:00 uur eten de kinderen nog een cracker, rijstwafel, beschuitje of soepstengel en drinken zij nog wat water. Tussen 16.30 uur en 18:30 uur worden de kinderen weer opgehaald.

De allerjongsten
De allerjongsten volgen hun eigen ritme. Zij slapen, eten en spelen op dezelfde tijden als zij dat thuis ook doen. Dit gaat altijd in goed overleg met de ouders/verzorgers.

Voedingsbeleid
Kinderdagverblijf “Ons stekkie” vindt gezonde voeding erg belangrijk. Hoe meer smaken je van jongs af aan leert, hoe eenvoudiger het is om later gezond te blijven eten. Wij bieden de kinderen tussen de middag dan ook een gezonde (vegetarisch) warme maaltijd aan. Hoe gezellig is het, om samen met vriendjes  een gezonde maaltijden te proeven en te ontdekken?

De warme maaltijden worden voor ons bereid door Madaga. Zij zijn gespecialiseerd in het koken van maaltijden voor de kinderopvang. Elke maaltijd wordt gekookt met pure ingrediënten. De weekmenu’s zijn samengesteld door de kinderdiëtist van Madaga en voldoen aan de richtlijnen van het voedingscentrum. Meer informatie over de maaltijden van Madaga is te vinden op de volgende website: https://madaga.nl

Babyvoeding

Voor de baby’s is er standaard voeding aanwezig, Hero 1 en 2 en Nutrilon 1, 2 en 3. Ook hierbij geldt dat als uw kind andere voeding krijgt, u gevraagd wordt dit zelf mee te nemen. Flesvoeding moet volgens de richtlijnen van de GGD altijd in poedervorm worden meegegeven, dan kunnen de pedagogisch medewerkers zelf de flessen klaarmaken.

Moedermelk

Het is ook mogelijk om afgekolfde moedermelk mee te geven naar het Kinderdagverblijf. Vanwege de hygiëne en houdbaarheid van moedermelk, moet hier zorgvuldig mee omgegaan worden. Het is belangrijk dat elk flesje of zakje moedermelk een sticker met de naam van uw kind en de datum van het afkolven heeft. Daarnaast moet de moedermelk koel vervoerd worden van thuis naar het dagverblijf, bijvoorbeeld in een klein koeltasje.

Eetmomenten
9.30 uur: “Fruit”
Vers fruit of een verse fruithap met water en/of thee.
11.30 uur: “Lunch”
Warme maaltijd (vegetarisch), daarbij wordt melk gedronken.
15.00 uur: “Tussendoortje”
Groenten, zoals komkommer, tomaat, paprika, mais en worteltjes, met water en/of thee.
17:00 uur: “Tussendoortje”
Cracker, rijstwafel, soepstengel of beschuitje met beleg zonder suiker, samen met water en/of thee.

Traktaties
Een verjaardag of afscheidsfeestje is voor een kind een belangrijke gebeurtenis, waar wij uitgebreid bij stil willen staan. Uw kind krijgt een mooie muts, er wordt natuurlijk uitbundig gezongen en er is een cadeautje. Bij jarig zijn in onze cultuur hoort ook vaak het uitdelen van een traktatie. Dit is echter absoluut geen verplichting!

Met al die jarige kinderen, gebeurt het natuurlijk vaak dat er iets getrakteerd wordt. Wij vinden het superleuk als er getrakteerd wordt, maar hechten ook waarde aan gezonde voeding. Om die reden hebben wij in samenspraak met de oudercommissie een “Gezond traktatiebeleid” ingevoerd.

Ziektebeleid
Gezondheid en welbevinden

Op kinderdagverblijf “Ons Stekkie” staat het kind centraal. Als een kind ziek is heeft het extra verzorging en aandacht nodig, dat is iets wat wij niet kunnen bieden op het kinderdagverblijf. We vinden het belangrijk dat de verantwoordelijkheid van een ziek kind bij de ouders ligt.

Als een kind ziek is neemt de pedagogisch medewerkster altijd contact op met de ouders om te overleggen. Als de pedagogisch medewerkster van mening is dat het kind opgehaald moet worden, bespreekt ze dit met de ouder(s) en worden afspraken gemaakt over het tijdstip waarop het kind gehaald wordt en wat er tot die tijd gedaan wordt.

Koorts

Wanneer een kind ’s morgens koorts of verhoging heeft is het beter om het thuis te houden. Vaak worden kinderen in de loop van de dag zieker en is de drukte van de andere kinderen teveel voor ze, waardoor ze alsnog opgehaald moeten worden.
Heeft een kind in de avond of nacht voor het bezoek aan ons kinderdagverblijf een paracetamol/zetpil gekregen dan willen wij daar graag van op de hoogte worden gesteld. Het is niet de bedoeling om het kind een paracetamol/zetpil te geven als het die dag naar het kinderdagverblijf komt. Als de paracetamol/zetpil uitgewerkt is kan de koorts omhoog schieten en kan er een koortsstuip ontstaan. Wij kunnen daar geen verantwoordelijkheid voor nemen.

Besmettelijke ziekten

Wanneer een besmettelijke ziekte geconstateerd is brengen wij de ouders op de hoogte door een brief op het memobord en door het rondmailen van een nieuwsbrief. Wij hanteren hierbij de richtlijnen van de GGD.

Observeren van het kind

Wanneer een kind op het kinderdagverblijf ziek overkomt, zal de pedagogisch medewerkster een inschatting maken over hoe ziek het kind is. Er wordt hierbij gekeken naar de algehele toestand van het kind. Aan de hand van o.a. onderstaande punten zal de pedagogisch medewerker het kind observeren:

  • Eet, drink en slaapgedrag.
  • Is er sprake van verhoging?
  • Speelgedrag, sociale contacten en deelname aan het groepsgebeuren.
  • Bij baby’s zal de pedagogisch medewerker extra goed letten op lichaamstaal zoals huilen, contact en beweeglijkheid.
  • Klachten die een kind aangeeft zoals bijvoorbeeld buik en hoofdpijn.
  • Is er sprake van diarree en/of overgeven.
  • Is er sprake van uitdrogingsverschijnselen (droge luiers, huilen zonder tranen etc.)
Medicijngebruik

Op ons kinderdagverblijf zijn geen medicijnen. Wanneer de ouder(s) willen dat wij het kind medicijnen toedienen moeten de ouder(s) een formulier “medicatie” invullen en ondertekenen. Dit geld ook voor homeopathische/antroposofische geneesmiddelen en zelfzorgmiddelen. Op het medicijn moet duidelijk staan:

  • de naam van het kind
  • de gebruiksaanwijzing
  • de houdbaarheidsdatum

Wij geven geen paracetamol/zetpil om koorts of pijn te verlagen.