17/07/2017
Oefenen met de fijne motoriek, thema verkeer
Knutselen bij kinderopvang Ons Stekkie
Tijdens een aantal wat nattere dagen hebben wij met de kinderen bij ons op de kinderopvang geknutseld. Wij hebben verkeerslichten met ze gemaakt, hierbij werd een beroep gedaan op de fijne motoriek. Eerst moesten ze papier in de kleuren rood, oranje en groen in kleine stukjes scheuren, vervolgens moesten ze dat in de goede volgorde in het stoplicht plakken. Ook hebben de kinderen het prikbord aangevuld met door hun gemaakte auto’s. De oudere kinderen mochten hun auto voorzien van heuse wielen, gemaakt van geverfde stukjes wc-rol.
Bij zowel het verven van de kleine reepjes wc-rol als het in stukjes scheuren van papier wordt de fijne motoriek gestimuleerd. Bij het vasthouden van de wc-rol wordt er beroep gedaan op de pincetgreep. Pincetgreep is het vasthouden van iets met duim en wijsvinger. Het scheuren is een voorbereiding op het knippen. De jongere peuters maken bij het scheuren gebruik van hun hele vuist, waarbij het lijkt alsof zij een prop maken. De oudere peuters maken al beter gebruik van hun duimen en wijsvingers.
Ontwikkeling van de fijne motoriek
Voor goed leren schrijven is de fijne motoriek erg belangrijk. De basis voor een goede fijne motoriek wordt al heel jong gelegd, de ontwikkeling hiervan loopt in fasen. Bij kinderdagverblijf Ons Stekkie stimuleren wij de kinderen om activiteiten te doen waarbij ze hun handen nodig hebben.
Een kindje vanaf een maand of negen raakt bewust allerlei dingen aan met zijn handen, dit is de eerste stap voor de ontwikkeling van de fijne motoriek. De motorische ontwikkeling van een kind gaat samen met de zintuigelijke ontwikkeling. Doordat een kind de bewegingen van zijn handen en armen steeds beter gaat beheersen, zal het steeds meer aanraken, voelen en vastpakken. Vervolgens zullen deze bewegingen steeds verfijnder worden. We zien dan ook dat een kind eerst voorwerpen aanraakt met zijn hele hand, daarna gaat hij dat steeds meer met zijn duim en wijsvinger doen.
De fijn motorische ontwikkeling verloopt van binnen naar buiten. Jonge kinderen gebruiken vaak eerst hun schouders en daarna pas hun handen en vingers. Bij peuters is dit goed te zien als zij tekenen en schilderen
Voorbeelden waarbij je dat goed kunt zien zijn:
• Peuters hebben een groot vel papier nodig. Bij het tekenen bewegen zij vanuit hun schouder met hun hele arm. Naar mate het kind ouder wordt bewegen de schouders, romp en ellenbogen steeds minder mee.
• Als een peuter verft heeft hij de kwast vast met zijn gehele hand, een bijna kleuter kan de kwast vaak al vasthouden met gestrekte vingers en kan daarbij zijn duim gebruiken.
• Als een peuter verft heeft hij de kwast vast met zijn gehele hand, een bijna kleuter kan de kwast vaak al vasthouden met gestrekte vingers en kan daarbij zijn duim gebruiken.
Kinderdagverblijf Ons Stekkie juli 2017
Bron: Uk & Puk en Puk & Ko Fijne motoriek en peuters